Cum se joacă Gabriela Firea de-a testarea bucureștenilor: mesajul dur al ministrului Sănătății

de: Ciprian Ioana
30 03. 2020

Săptămâna trecută, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, anunța testarea tuturor bucureștenilor pentru a se cunoaște persoanele infectate cu coronavirus. Din punct de vedere tehnic, dar și medical, era, evident, imposibil. Dar Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, n-a renunțat la plan. Doar l-a modificat.

Suntem pe 30 martie și încă se vorbește de testarea bucureștenilor pentru a fi depistați cei care sunt pozitivi. E un plan pus pe hârtie de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș din București. Inițial, s-a discutat despre testarea tuturor bucureștenilor. Evident că acest lucru nu era posibil.

Sau, cel puțin, nu era posibil într-o perioadă rezonabilă de timp.

Ulterior, s-a ajuns la concluzia că vor fi testați doar aproximativ 10.000 de bucureșteni și că testele vor fi asigurate de Institutul Matei Balș. Planul a rămas în picioare, iar Gabriela Firea nu pare că dă înapoi.

Numai că pe fir a intrat noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Care dă de înțeles că planul nu va fi pus în aplicare.

Gabriela Firea insistă, dar e posibilă testarea bucureștenilor?

Așadar, ne aflăm în punctul în care Gabriela Firea și Streinu-Cercel vor să testeze peste 10.000 de bucureșteni. Numai că acest lucru s-ar putea să nu se întâmple niciodată pentru că lucrurile sunt mai dificile decât par la prima vedere.

Minisrul Sănătății, Nelu Tătaru, dă de înțeles că ultimul cuvânt în această chestiune îl are chiar șeful Sănătății. Adică domnia sa.

„Nu am semnat și nu voi semna o astfel de acțiune” – a fost răspunsul tranșant pe care l-a dat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Europa FM.

Demersul nu este unul inutil, insistă ministrul, dar planul Gabrielei Firea nu prea poate fi pus în practică, pentru că testarea și rezultatele se vor face pe resursele statului, adică acelea care trebuie folosite, în această perioadă, pentru toată lumea. Strategia Ministerului Sănătății e națională, nu locală.

“Această testare este o testare făcută ca un studiu epidemiologic pentru anumite previziuni. Nu este o testare în masă, cum se anunța. Nu este un demers inutil. Acestea nu sunt teste făcute de Ministerul Sănătății sau de către clinicile noastre. Se face un test rapid coroborat cu unul molecular. Sunt alte aparate decât cele pe care le face Ministerul”, a declarat Ministrul Sănătății.

De unde a apărut ideea cu testarea bucureștenilor

Cum spuneam, la început s-a vorbit despre testarea tuturor bucureștenilor, dar ulterior a rămas în picioare doar numărul de 10.514. Eșantionul ar urma să fie unul reprezentativ, spunea Adrian Streinu-Cercel.

„Vorbim de un eșantion de 10.514, alocat la două milioane de locuitori ai Bucureștiului. Avem 188 de persoane pozitive. Datele sunt într-o dinamică alertă și, probabil, mâine vorbim despre altceva.(…) Vom aplica două tipuri de teste: unul rapid pentru a vedea câte persoane au trecut prin infecție, și încă un test, care să ne spună prezența virusului în circulație. Nu vom mai duce persoanele la spital, ci le vom trata la domiciliu. Primăriile trebuie să spele străzile continuu. Unde este curățenie, nu este virus. (…) Vom identifica nivelul de circulație a virusului și zonele în care este necesară intervenția”, a spus medicul.

Acest demers a ridicat, încă de la început, multe semne de întrebare, în condițiile în care, zilnic, la nivel național nu se efectuează mai mult de 2.000 de teste. Autoritățile se plâng că aceastea nu sunt suficiente și nici măcar nu au reușit să asigure testarea personalului medical, care este primul expus la infectare.

De altfel, numărul medicilor infectați cu coronavirus este în creștere de la o zi la alta, iar autoritățile încearcă, pe cât posibil, să omită cifrele reale, tocmai pentru a minimiza impactul devastator asupra sistemului medical din România, care ar putea colapsa în următoarea perioadă.

Joc electoral sau alte interese?

Gabriela Firea a fost acuzată că face un joc electoral și caută să-și securizeze mandatul pe final și să se asigure că mai câștigă încă unul. De cealaltă parte, managerul institutului Matei Balș, co-autor al acestui demers, a venit cu o declarație cel puțin surprinzătoare. Și nu puțini au fost cei care au acuzat modul de achiziționare a testelor de către Matei Balș.

Iată ce spunea Adrian Streinu-Cercel, într-o intervenție la Antena 3.

„(…) să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor. Dacă nu se va întâmpla așa, următorul pas va fi ca acest corp medico-sanitar să facă un pas în spate. Gândiți-vă că presiunea pe care o duce acest corp medico-sanitar în România în acest moment este fantastic de mare”, spunea acesta.

După această declarație rămâne o întrebare de bun-simț: știe Streinu Cercel ceva despre modul în care s-au făcut acele achiziții? Și, dacă știe, de ce ar trebui să-i fie frică de cei care vor încerca să facă lumină în privința lor?